IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски е желан гост в парламента, но не и за тържественото заседание

На първия председателски съвет на 48-то Народно събрание ще бъде обсъдено кога украинският държавен глава да отправи своето обръщение към българските депутати

16:42 | 14.10.22 г. 3
Володимир Зеленски по време на заседанието на ПАСЕ. Снимка: President.gov.ua
Володимир Зеленски по време на заседанието на ПАСЕ. Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски няма да участва в първото тържествено заседание на 48-ото Народно събрание, стана ясно след среща на парламентарно представените групи. Украинският държавен глава обаче ще бъде поканен в парламента, а кога ще стане това, ще се реши на първия председателски съвет на институцията.

Председателският съвет е орган, който според правилника за дейността на парламента, подпомага дейността на председателя на Народното събрание. В него влизат зам.-председателите на парламента и председателите на парламентарните групи. Те се събират един път седмично, за да обсъдят законодателната ппрограма и да разпределят работата по комисиите. На председателски съвет се извършват още консултации за законодателната програма на депутатите и дневния ред.

Според ГЕРБ/СДС представителите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са били против изпращането на поканата до украинския държавен глава за участие в церемонията по полагане на клетвата на новите депутати, но без ясни аргументи защо. БСП за България и "Възраждане" не изпратиха представители на срещата.

От "Демократична България" обясниха, че смятат, че Володимир Зеленски трябва да се обърне към българските депутати като част от дебатите по проект на решение за предоставяне на военна помощ за Украйна. От "Продължаваме промяната" също отбелязаха, че не смятат, че първото заседание на депутатите е подходящ момент за обръщение на украинския президент към депутатите. Бившите управляващи подкрепят и покана към Зеленски, и решение за изпращане на военна помощ за Украйна.

Припомняме, че 47-ото Народно събрание прие решение за оказване на подкрепа за Украйна, която във военно отношение се състоеше в ремонт на повредена от военните действия техника. 

От ДПС пък коментираха, че на срещата не е имало нито една политическа сила против идеята Володимир Зеленски да бъде поканен в Народното събрание. Без да са участвали в разговорите, от "Възраждане" заявиха пед журналистите в парламента, че ако Зеленски бъде поканен да говори на първото заседание на 48-ото Народно събрание, те ще изпратят лична покана до руския посланик Елеонора Митрофанова и до посланика на Беларус Никита Лешуков да присъстват на церемониалното заседание.

Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева коментира пред журналисти, че се надява първият председателски съвет да бъде свикан още на 19 октомври след края на тържествената церемония.

В първите седмици от войната украинският президент се обърна към почти всички парламенти в ЕС. Тогава също имаше идея за отправяне на покана към Киев за обръщение и към българските депутати, но конкретното предложение беше отхвърлено. През април външният министър на Украйна Дмитро Кулеба беше в България и "се разхождаше в кулоарите на парламента, без въобще да му се обърне внимание", припомни днес Георг Георгиев (ГЕРБ/СДС).

В последните дни Володимир Зеленски участва в заседанията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и на Г-7, което, според медийни публикации, е било свикано онлайн, за да може да участва и украинският държавен глава.

Даниел Митов (ГЕРБ/СДС) коментира още след срещата в Народното събрание днес, че се подготвя и предложение за отправяне на военна помощ за Украйна. Позицията на част от парламентарно представените сили, включително и на БСП за България, както и на президента Румен Радев е, че подобна стъпка би замесила България във военен конфликт с Русия.

В четвъртък (13 октомври) след срещи на новоизбраните депутати стана ясно, че Народното събрание няма да покани на тържествената церемония посланика на Русия Елеонора Митрофанова и на Беларус Никита Лешуков. Тогава от ГЕРБ/СДС представиха и идеята си вместо това да бъде поканен да се обърне към депутатите украинският президент.

След срещата представителите на парламентарно представените партии у нас коментираха и някои вътрешнополитически проблеми и поканата от социалистите към всички да бъдат дискутирани топ приоритети като растящата инфлация, пенсиите и бюджета. От ГЕРБ/СДС коментираха, че те трябва да бъдат обсъдени и решени, но и че се е стигнало да тази ситуация заради бившия финансов министър Асен Василев е оставил "продънен бюджет".

"Хубаво е, че тръгна разговор", каза Даниел Митов по повод срещите, още преди да бъде ситуиран новия парламент.

Надежда Йорданова ("Демократична България") коментира, че в партията първо ще се запознаят с поканата на БСП, преди да отговорят дали ще участват в разговорите. Тя отбеляза, че дискусията за присъствието на руския посланик в парламента не омаловажава дневния ред на българите, притиснати от кризата, а защитава достойнството на българския народ. 

От уважение към колегите ще присъстваме на тази среща, потвърди и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев ("Продължаваме промяната"). 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че не е участвал в срещата за поканата към Зеленски и коментира, че неговите избиратели се интересуват кога политиците ще се заинтересуват от проблемите на България. Той заяви, че неговите депутати са на среща с избирателите, но самият той беше в Народното събрание. Костадинов няма да участва в разговорите, инциирани от БСП за България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Краставите магарета, също и краставите фашаги, през девет баира се надушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 само гледай как за 15 години Украйна ще ни изпревари в развитието си... но с такъв продажен народ и политици...толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хехе ... то все едно Зеленски седи и чака включване , та наште филисофстват в момента , да бъде или да не бъде ... :))) ... Поискаха помощ от нас на два пъти и ние категорично им отказахме Първият път за старото съетЦко въоръжение - танкове , БМП-та , артилерия и МиГ-ове , и вторият път за гласуването за НАТО . НИЕ ЕДИНСТВЕНИ СМЕ ОТКАЗАЛИ ВСИЧКО ... !! ... Сега "Pi ar Sevi Boiko" само това ли можа да измисли за начало на парламента ... ?! ... Много слабо ... !! ... Баце търси друг "Pi ar" ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още